Projekt
/
Biosfär

Biosfär

Student

Innovationsteam från Openlab arbetar med att utveckla upplevelsen av måltiden

Syfte

Bakgrund

Som en del av Openlabs masterkurs i design thinking gav Verklighetslabbet en grupp studenter utmaningen att förbättra måltidsupplevelsen på Stureby. Design thinking är en designmetod och process som sätter användaren i fokus där men under fem steg skapar empati för användaren för att förstå dennes behov och utmaningar. I framtidens äldre- och omsorgsboende är digital innovation en naturlig del av lösningen och möjliggör större flexibilitet och ökade möjligheter att möta olika användares behov. Dinner Dome var studentgruppens sätt att bemöta utmaningen från Stockholm Stad som handlar om att ”skapa en måltidsmiljö och jämställd måltidsupplevelse som förbättrar livskvalitén hos äldre och engagerar äldre, deras släktingar och personal i utvecklingen”.

Målsättning

Tillvägagångssätt

FAS 1 Under projektets gång var en viktig insikt att under de dagar som de boende har kulturaktiviteter är deras aptit bättre och energi högre. Ett citat som hängt med under projektets gång har varit: “När deltagaren medverkar I sociala sammanhang tar sjukdomen ett kliv bakåt och personen kommer fram”. Då sjukhemmet kan vara användarens sista hem i livet, och de inte längre kan resa ut i världen, strävar konceptet att föra världen till dem. Det första konceptet kallades “The Dinner Dome”, ett sfärformat rum där videofilmer projiceras på alla väggytor och alla sinnen väcks hos användaren genom att använda sig av doft, ljud och smak. En enklare prototyp av konceptet bestående av två projektorer och ett par lakan testades under våren 2018 på Stureby med lyckat resultat. Användarna blev engagerade av filminnehållet och vyerna från stranden som visades hade en lugnande effekt. Studentgruppen från Openlab bestod av: Cherry Sun, Elise Johanson, Federico Giacone, Kayla Van Cleave, Nikolina Oreskovic och Sophia Persdotter Persson. FAS 2 Efter masterkursens slut fortsatte Elise Johanson och Kayla Van Cleave med projektet för att uppföra en permanent prototyp på boendet. Tre versioner av prototyper togs fram. Och under denna del av projektet bestämdes det att “The Dinner Dome” inte längre skulle användas under måltider utan istället före eller efter. Detta för att lösningen hade en effekt på användarens humör och skulle kunna användas i uppiggande syfte på morgonen och lugnande på eftermiddagen. “The Dinner Dome” kallas numera istället för “Biosfären” Under den andra fasen har Kayla och Elise konsulterat personer i teknikfrågor, valt ut innehåll till Biosfären, observerat användarna för att förstå på vilket sätt Biosfären bäst kan integreras i den dagliga verksamheten och haft möten med kulturansvariga för att länka samman aktiviteterna med mera.

Projektteam

Projektteam Elise Johanson Kayla van den Cleeve Verklighetslabbet – Johan Bornebusch, Susanna Bjälevik Stureby Vård och omsorgsboende - Karin Steneby

←   Tillbaka till projektsidan